سفارش تبلیغ
صبا ویژن

87/9/22
12:36 عصر

شهیدان عشق

بدست مرتضی در دسته

شهادت حرکتی است به سوی کمال، آزادی و ماندگاری. پروازی است به اوج آسمان و ورای افلاک و جدا شدن از حصار تنگ خاک مرده.
    شهادت اوج یک لحظه ناب و نایاب است و فرصتی است سبز که بدان «اکسیر ناب‌ جاودانگی» می‌گویند. نشان دادن حقایق در بی‌نشانی است و فتح قله‌های رفیع انسانیت‌. آنانی که از خویش گذشتند به هر آنچه که می‌خواستند رسیدند و چه افتخاری بالاتر از این که نام مبارکشان بر پهنه‌گاه تاریخ حک گردد.
    شهادت یک نبرد متکامل است، نبردی که حق در برابر باطل می‌جنگد تا نیکی نمیرد و شهید تمام منافع مادی خویش را در هم می‌شکند تا مصالح انسانی نمیرد، شکستن حصار تنگ و محصور تکرار زندگی انسانی از زادن تا مردن است، تزریق حیات در کالبد اجتماع و آدمی است و پیمان زینبیان با افلاکیان.
    شهادت سعادت است و سلامت روان و عشق. شهید کیست؟ هدف متعالی زندگی و آنهایی که معتقدند ریشه آنها نیز در جهان دیگری است. بازیچه‌های روزگار؛ بازیچه‌هایی که پای آدمی را در گل ثروت، قدرت، عزت، شهوت و ... چفت کرده است، چه می‌دانند که شهادت چیست و شهید کیست؟
    شهادت نجات روح آدمی است از چنگال نفس فریبنده و فریبکار.
    شهیدان عشق را از مردن چه باک، که سرداران عشق در قلب‌ها جاودانه‌اند و استوارند چون الوند و دماوند. شهید می وصل می‌نوشد و به وصال حقیقت می‌رسد و دمی مسیحایی در کالبدش دمیده می‌شود. زنده است نه در نام بلکه در دیده، نه در دیده بلکه در قلب‌های عاشقان وصال.

87/9/22
12:35 عصر

جنگ و فرهنگ ایثار و شهادت(بارویکردی جامعه شناختی به دوران دفاع م

بدست مرتضی در دسته جنگ، فرهنگ، ایثار، شهادت، خودکشی های خودگرایانه، نابسامانی اجتما

مقدمه:
جنگ بی تردید شگفت انگیزترین پدیده ی اجتماعی است. اگر جامعه شناسی آن ونه که دورکیم گفته است، «بیان تاریخ به صورتی دیگر باشد»، می توان گفت که جنگ آفریننده ی تاریخ است. در واقع تاریخ صرفاً با شرح کشمکش های مسلحانه آغاز شده است و بعید است که این پدیده زمانی کاملاً از بین برود زیرا جنگ ها به هر حال مشخص ترین مبادی تاریخ و در عین حال، مرز هایی هستند که مراحل مهم حوادث را از یکدیگر ممتایز می کنند (آزاد بخت، 1382: 11-12).
به هر حال جنگ امری است که صرفاً از اوضاع و احوال تاریخی نشان داده می شود، اما اوضاع و احوال هر چه باشد می تواند دلایل موجهی برای جنگیدن پیدا کند. با بررسی تاریخ جنگ های گذشته ی ایران و تهاجم بیگانگان تا 31 شهریور 1359، آن چه در حماسه ی هشت سال دفاع مقدس کارآمدترین شکل به نتیجه رسیده است، ایثار و شهادت طلبی رزمندگان عرصه های گوناگون در خلق حماسه و دلاوری بوده است که به آن خواهیم پرداخت.
از سوی دیگر فرهنگ ایثار و شهادت دارای چنان قداستی است که کم و بیش باتفاوت هایی در همه ی جوامع بشری وجوددارد و همه ی جوامع آن را با عظمت می نگرند (دهخدا، ذیل واژه ی ایثار) و آن را به عنوان پیشتوانه ی عظیم اعتقادی و مذهبی می دانند. اگر چه مفهوم ایثار بیشتر در بخش های خاصی و به خصوص در عملیات جنگی مطرح بوده است، اما رنگ کهنگی به خود نگرفته، بلکه امروز، به عنوان دغدغه ی اصلی ملل در هنگام وقوع جنگ مطرح می شود. به هر حال یکی از عوامل مهمی که ایثار و شهادت طلبی را در سطح جامعه با شدت و ضعف همراه می کند، جنگ می باشد. جنگ به عنوان یک عامل تغییر و دگرگونی در هر جامعه ای، وجدان گروهی و جمعی انسان ها را محک می زند و در این رابطه روی فرهنگ ایثار و شهادت طلبی مردم تاثیر می گذارد. به گفته ی شیخ احمد یاسین رهبر حماس: «زمانی که ما موشک و هواپیمای جنگی بدست آوردیم ابزار دفاعی خود را تغییر خواهیم داد، ولی در حال حاضر تنها راه مبارزه و دفاع در برابر جنگ، فدا کردن جا ها با دست های خالی است» (بلوم، 2005: 3-4).

چارچوب مفهومی
نقطه ی تمرکز مباحث در این نوشتار بر چند مفهوم کلیدی از جمله، فرهنگ و فرهنگ ایثار و شهادت استوار است.
الف ) جنگ
جنگ مفهومی است که در علوم مختلف با دیدگاه خاص خودش به آن نگاه می کنند و دارای تعاریف خاص می باشد از اهمیت آن پدیده است.
«آلن بیرو» بیان می کند واژه جنگ از ریشه آلمانی werra گرفته شده است که به معنای آزمون نیرو با استفاده از اسلحه بین ملت ها (جنگ خارجی) یا گروه های رقیب در داخل یک کشور (جنگ داخلی) صورت می گیرد که هدف آن پیروزی بر رقیب برای ملزم ساختن او به انقیاد تام می باشد (بیرو، 1370: 449).
گاستون بوتول، واضع واژه ی ستیزه شناسی، جنگ را مبارزه ی مسلحانه و خونین بین گروه های سازمان یافته می داند و مطرح می کند که جنگ شکلی سازمان یافته از خشونت است که خصلت اساسی آن را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. لذا، از نظر وی، جنگ امری عادی و یک بیماری اجتماعی می باشد (ادبیی، 1381: 6)
«آگبرن و نیم کف در کتاب زمینه ی جامعه شناسی (1380: 356)» مطرح می کنند که جنگ، ستیزه ای گروهی است که به گروه های معینی تعلق می گیرد. لذا جنگ ستیزه ی خشن منظمی است که ین دو یا چند اجتماع مستقل در می گیرد و برای تحقق آن عوامل ذیل لازم است:
وجود دو یا چند اجتماع مستقل که هر یک در خطه ی معینی سکونت داشته باشند.
وجود رابطه ی متقابل بین اجتماعات مذکور؛ زیرا میان اجتماعات بی ارتباط نه جنگی روی می دهد نه صلح مصداق دارد.
برقراری روابط ستیزه آمیز بین این اجتماعات؛ چرا که، اگر روابط خشنی که ستیزه به شمار می روند به وجود نیاید جنگ تحقق نمی پذیرد.
وجود انتظام کافی در روابط ستیزه آمیز بین دو اجتماع مستقل؛ زیرا، زد و خوردهای نامنظم جنگ به شمار نمی روند.
تامی فرانکس معتقد است جنگ زنجیره ای از کنش و واکنش میان ملت ها، احزاب و قبایل است. از دیدگاه وی، زنجیره ی این کنش و واکنش در فعل و انفعالات بدین قرار است:
نزاع: مبارزه میان نیروهای مسلح دو یا چند کشور در پی یک بحران است که حالتی از تنش کینه توزانه بین دو دشمن است.
همزیستی: این واژه که در مقابل مفهوم چیرگی کشورهای متخاصم یا قبایل بر دشمنانشان است که در آتش یکدیگر به زیستن بپردازند، تعریف می شود.
فعالیت مشترک: تلاشی است که گروه ها جهت منافع مشترک انجام می دهند.
همکاری: این مفهوم در واقع مثبت ترین مفهوم چهارگانه است که مرزهای باز و طرح های دولتی و تجارتی مشترک همراه با همسویی و پیشرفت است (تامی، 13-14). با این اوصاف جنگ به منزله ی یک کنش اجتماعی است که دارای ماهیت های گوناگون می باشد و نیز بنا به ماهیت و اهداف آن تعریف می شود.

ب) فرهنگ
ادوارد بارنت تایلور معتقد است فرهنگ مجموعه ی پیچیده ای است که در برگیرنده دانستنی هاف اعتقادات، هنرهاف اختلاقیات، قوانین، عادات و هرگونه توانایی دیگری است که انسان به عنوان عضوی از جامعه بدست می آورد (وثوقی و نیک خلق. 1374: 115-116).
گی روشه، از جامعه شناسان معروف کانادایی، فرهنگ را اینگونه تعریف می کند: «مجموعه ی به هم پیوسته ای از اندیشه ها و احساسات و اعمال کم و بیش صریح که به وسیله ی اکثریت افراد یک گروه پذیرفته شده است و برای این که این افراد، گروهی معین و مشخص را تشکیل دهند، لازم است که آن مجموعه ی به هم پیوسته به محوی در عین حال عینی و سمبلیک – مراعات گردد.»
اتو کلاین برگ در تعریف و تبیین فرهنگ می نویسد: «فرهنگ از نظر عامه ی مردم به معنی موفقیت هنری و فکری متعالی است و توسعه ی علم و هنر و ادبیات و فلسفه بیانگر به نبوغ یک ملت است؛ ولی از نظر جامعه شناسان و مردم شناسان، فرهنگ علاوه بر همه ی اینها شامل تمامی چیزهایی است که فرد به عنوان عضو از جامعه کسب می کند، یعنی همه ی عادات و اعمالی که فرد از راه تجربه و سنت آموخته است به انضمام تمام اشیاء مادی که توسط گروه تولید می شود و آن چه را که می توان در آثار هنری یا مطالعات علمی متجلی دید. به علاوه، در آن چه می خوریم و می آشامیم و می پوشیم، در انواع خانه هایی که بنا می کنیم، در روابطمان با اعضاء خانواده ی خود و با سایر افراد جامعه، در نظام ارزشی جامعه، در آن چه می آموزیم، در تصورمان از خوب و بد، در آرزوهایمان، در نظرمان نسبت به سایر جوامع و در بسیاری چیزهای دیگر تجلیات فرهنگ مشهود است» (مجله پیام یوسنکو، ش 148؛ نیز برای اطلاع بیشتر ر.ک:روح الامینی، 1377: 18-19).
ادوارد تیلور نیز در تعریف فرهنگ یا تمدن بیان داشته است: «آن کل مرکبی است، شامل دانش، معتقدات، اخلاقیات عادات، آداب و رسوم، هنر و هرگونه استعداد و مهارت ها (تکنیک و فنون)ئی که انسان از طریق عضویت در جامعه کسب می کند و در قبال آن جامعه تعهداتی به عهده دارد.»
به هر حال، فرهنگ دارای تعاریف زیادی است که حتی 250 تا 300 تعریف برای آن برشمرده اند. از میان تعاریف و نظریات مختلفی که درباره ی فرهنگ بیان شده است، تعریف ادوارد تیلور تا حد قابل ملاحظه ای مورد قبول انسان شناسان، مردم شناسان و جامعه شناسان قرار گرفته است، می تواند مبنای اساس برای بیان مفهوم و جامعیت فرهنگ (مادی - غیرمادی) باشد (دلبیبی، 1374: 32).
در کل فرهنگ امری آموختی و دارای جلوه های گوناگون است که دارای ماهیت های گوناگون می باشد و بنا به ماهیت و ویژگی آن، یعنی با توجه به خصوصیات و اهدافش تعریف می شود.

پ ) ایثار
ایثار در فرهنگ عمید (ذیل واژه) به معنای برگزیدن منفعت غیر از خود، کمال درجه ی سخاوت و بخشش و ترجیح دادن و نیز ترجیح دادن مصلحت دیگران برخود آمده است.
ریشه ی ایثار قرآنی است و به واسطه ی تعاملی که میان زبان فارسی و زبان عربی برقرار شد، به فرهنگ و زبان فارسی راه یافت و حتی بعدها وارد فرهنگ و اصطلاحات عرفا و اهل تصوف شد (شیخ الاسلامیف 1379: 329). از دیدگاه آنان ایثار تخصیص و اختیار است. به عبارتی برگزیدن دیگران و اختصاص دادن مالکیت خویش به آنان است.
در یک نگاه کلی به فرهنگ ایثار چنین به نظر می رسد که نمی توان برای مثال بین کمک به یک ناتوان و یا سرپرستی از یتیم و پرستاری از بیمار و ساخت سرپناه، مدرسه و... به راحتی تفاوت قایل شد و یکی را بردیگری ترجیح داد و تمام مصادیق ایثار برای یک جامعه لازم و ضروری اند و وجود آنها هم الزامی است. نمی توان تصور کرد که در جامعه ای تعداد زیادی خیر مدرسه ساز باشد، اما به ایتام توجهی نکنند و بیماران خاص به فراموشی سپرده شوند و زلزله زده ناامید از حمایت باشد (ابراهیمی منش، 1384: 23). به هر حال با این اشاره می توان گفت ایثار دو جنبه دارد: ایثار مادی و ایثار معنوی. در قرآن کریم (حشر / 9) آمده است:
«والذین تبوء و الدار و الایمن من قبلهم یحبون من هاجرالیهم و لایجدون فی صدور هم حاجه مماالتوا و یوثرون علی انفسهم ولوکان بهم خصاصه و من یوق شح نفسه فاولئک هم المفلحون»؛ یعنی: «وهم جماعت انصار که پیش از هجرت مهاجرین در ملکه به رسول ایمان آوردند، مدینه را خانه ی ایمان گردانیدند و مهاجرین را که به سوی آنها آمدند دولت می دارند و دل خود هیچ حسدی نسبت به آنها نمی یابند و هر چه به چیزی نیازمند باشند. باز مهاجران را در آن چیز برخویش مقدم می دارند و هر کس را از حرص و بخل دنیا نگاهدارند، آنان به حقیقت رستگاران عالمند.»
حضرت علی(ع) می فرماید: «ایثار خوی نیکان است». همچنین اشاره دارد:
« ایثار برترین عبادت ها و بزرگترین راه سیادت و سروی است» (شیخ الاسلام، 1379: 331.) تعریف ایثار در ادبیات امروز با عبارتی چون «شهادت طلبی» همراه است. ولی در نظام الهی و مادی با قصد تقرب امکان پذیر است (مکنون و عطایی آشتیانی، 1384: 22-23)

ت ) شهادت و شهادت طلبی
شهادت بالاترین درجه ی ایثار است. جمع آن شهدا و اشهاد می باشد. در لغت به معنای «گواهی دهنده، حاضر، ناظر، خبر دهنده راستین، آگاه، شهود، الگو و ـ«نمونه» آمده است. لغویون عرب برای این واژه معانی مختلفی ارایه کردند. از جمله کسی که شخص یا شیئی را مشاهده کند و نیز برای کسی یا چیزی علیه آن شهادت می دهد، به کاربرده اند (الاصفهانی، 1318: 268)؛ اما در اصطلاح به کسی می گویند که در راه خدا کشته شود (قریشی، ج3: 76-77).
عده ای نیز ریشه و تعریف مفهوم شهادت را با مفهوم خارجی آن یعنی Martyrdom «معادل» و عده ای مرتبط و عده ای مخالف می دانند. فرهنگ آکسفورد واژه ی شهادت را اینگونه تعریف می کند: «شهادت به عملی اطلاق می شود که فرد به سبب اعتقادات مذهبی و یا به سبب دلایل و اصول مهمی می میرد و یا خود را به رنج دچار می کند» (فرهنگ انگلیسی – فارسی، ذیل واژه). به هر حال شهادت مرگی است از راه کشته شدن که شهید آگاهانه و به خاطر هدفی مقدس و به تعبیر قرآن «فی سبیل» انتخاب می کند.
پس هر مرگی نمی تواند شهادات باشد؛ اولاً این مرگ باید با کشته شدن روی دهد و ثانیاً، این کشته شدن دو شرط اساسی باید داشته باشد تا شهادت بر آن اطلاق گردد:
1- آگاهانه باشد 2- فی سبیل الله باشد (خدایار، 1382: 49) و نیز در تعریف شهادت گفته اند:
«ایثار همه ی هستی و بذل کلیه ی امکانات مالی و جانی در پیشگاه جانان، در پایگاه ایمان، به فرمان یزدان، در مکتب قرآن، در سایه ی پرچم پیامبر اسلام (ص)، در راه آفریننده ی زمین و آسمان، در دایره ی ولایت خدا، رسول و ائمه ی معصومین(ع) و اهل ایمان، به منظور اعتلای کلمه ی حق و پیروزی جامعه¬ی اهل ایمان و ریشه کن نمودن مظاهر کفر و شرک و شیطان در نبردگاه جنگ با همه ی مظاهر شیطان و طاغوتیان و در پایان تسلیم جان به جانان و جسم به دشمنان است (موسایی، 1369: 17-19.)»
در آیات قرآن عبارت کشته شدن در راه خدا دلالت بر مفهوم شهید دارد و کلمه ی شهید با قتل در راه خدا توضیح داده می شود؛ تنها در چند آیه ی قرآن (زمر / 69: حدید / 19؛ نساء / 69) در بعضی از تفاسیر علاوه بر معنای این واژه یعنی گواه و شاهد روز قیامتف به معنای «شهید» در معنای مستعمل امروزیش اشاره شده است.
از دیدگاه علامه محمدتقی جعفری (1376: 3) شهادت عبارت است از «پایان دادن به فروغ درخشان حیات در کمال هوشیاری و آزادی برای رسیدن به نوعی هدفی که آن هدف والاتر و بهتر از زندگی طبیعی دنیاست.»
به هر حال، شهادت در عرف برای همه ی مردم جهان نیز از قداستی خاص برخوردار است. آنها کسی را شهید می دانند که خود را فدای جامعه کند؛ جامعه ای که خودش در آن زندگی می کند. حالا جامعه هر جامعه ای می تواند باشد. این گروه از افراد مفهوم شهید را در سطحی محدود می اندیشند؛ آرمان او، سعادت محیطی است که وی را در برگرفته. نتیجه خصومت و دشمنی نسبت به جوامع دیگر در قلبش راه پیدا می کند و نسبت به کسانی که سد راه وی هستند حس انتقام پیدا می کند و نابودی دشمن را خواستار می شود. ولی شهید اسلامی کیفر جنایتکار را از نظر تنبیه وارث در جامعه می داند. تا کسی در فکر جنایت نباشد راه برای جنایتکار شدن بسته می گردد و از سوءظن خالی است و روش دفاع دارد.
اسلام در دل ها برای شهید و دل ها را در گرو محبت شهید قرار می دهد تا دوستی شهیدف دل ها را از گناه پاک کند و به سوی راه شهید روانه گرداند. اسلام شهید را سرمشق بشریت قرار داده و معلم مکتب انسانیت ساختهف معلمی که بازبانش با قدمشف با قلمش تعلیم دهد و چنین مقامی در هیچ مکتبی به شهید داده نشده است (صدر، 1355، 295-297).
به هر حال شهادت در هر فرنگی معنا و مفهومی خاص خود دارد. چنان که در بروز جنگ جهانی اول ودوم برخی از خلبانان ژاپنی در عملیات استشهادی خود به ناوهای دشمن می زدند تا مانع پیروزی دشمن شوند. «خلبانان داوطلب جوان، شب پیش از انجام ماموریت انتحاری در مراسم عزاداری شرکت می کردند. آنان لباس سفید، یعنی جامعه ی عزا می پوشیدند و بدین ترتیب به گونه ای نمادین خود را از تمام علایق دنیوی می پیراستند و صبح روز بعد، در باند پرواز، هر یک جعبه ی کوچک سفیدی دریافت می کردند که قاعدتاً خاکستر ایشان بعداً در آن جای می گرفت» (بوتول، 1376: 8).

تحلیل جامعه شناختی جنگ و فرهنگ ایثار و شهادت (با نگاهی به دوران دفاع مقدس)
جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق به عنوان یک پدیده ی اجتماعی که آثار و پی آمدهای آن دو جامعه را به طور مستقیم و برخی جوامع دیگر را به طور غیر مستقیم در برمی گرفت کارکردهای منفی و مثبت فراوانی داشته است که از منظر جامعه شناختی در قالب الگوی دورکیم قابل بحث است.
دورکیم (1858-1917م) از بنیان گذران جامعه شناسی و نیز از کارکردگرایان این عرصه در کتاب خودکشی – اولین تحقیق علمی منظم – نتیجه می گیرد که خودکشی یک پدیده ی اجتماعی است و با عوامل روان شناختی قابل توجیه نمی باشد. او علل و انگیزه های خودکشی را برپایه ی «همبستگی اجتماعی» پایه ریزی نمود. از نظر او در ارتباط با جوامع دو نوع همبستگی وجود دارد:
الف – همبستگی یا انسجام مکانیکی که براساس ارزش ها، هنجارها، سنت ها و عقاید مشترک شکل گرفته است.
ب – همبستگی یا انسجام ارگانیکی که براساس تقسیم کار و وابستگی متقابل و وجود مجموعه ای از تکالیف و حقوق متقابل است، که باعث پیوند اشخاص با یکدیگر می گردد.
به گفته ی دورکیم تقسیم کار باعث تحول عظیم در جوامع گشته و در حقیقت به دلیل تقسیم کار است که جامعه ی سنتی مبتنی برانسجام مکانیکی، مبدل به جامعه ی صنعتی مبتنی بر همبستگی ارگانیکی می گردد (وثوقی و نیک خلق، 1374: 84). او در تعریفی از خودکشی بیان می کند که: «مرگی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم از عمل مثبت یا منفی قربانی کردن خویش ناشی می شود، به گونه ای که قربانی می داند آن عمل این نتیجه را به بار خواهد آورد.»
او مرگ مستقیم را عملی می داند که به طور غیر مستقیم به مرگ شخصی منجر می شود؛ مانند ترک نکردن خانه ای که در میان شعله های آتش در حال سوختن است. او اقدام عملی مانند شلیک گلوله به خود را عمل مثبت می خواند و اعتصاب غذایی که مرگ شخص را به دنبال دارد، عمل منفی می داند. او معتقد است که خودکشی صرفاً یک پدیده ی ضروری نیست، بلکه تحت تاثیر نیروهای اجتماعی شکل می گیرد. بنابراین دورکیم به بررسی صفات فردی افراد نپرداخته بلکه به ویژگی های گروه ها و ساختارها توجه کرده است. مثلاً بجای این که به بررسی ویژگی های مومنان بپردازد، به بررسی گروه های مذهبی پرداخته است.
دورکیم برای توجیه میزان متفاوت و منظم خودکشی در گروه های مذهبی یا شغلی، به بررسی خصلت این گروه ها و انواع شیوه های تامین انسجام و همبستگی در میان اعضای آنها پرداخته بود. او به صفات و انگیزه های روان شناختی افراد تشکیل دهنده – همانطوری که گفته شد – گروه ها کاری نداشت، زیرا این انگیزه ها از همدیگر تفاوت دارند اما برعکس ساختارهای اجتماعی ای که میزان خودکشی بالایی دارند از نظر فقدان نسبی انسجام و بهنجاری با یکدیگر وجه اشتراک دارند (کوزر، 1376: 189).
الگوی دورکیم از سه نوع خودکشی، که هر نوع خودکشی عامل فرد و جامعه به عنوان محور اصلی است، تشکیل می گردد. خودکشی هایی که وی مورد بحث قرار می دهد عبارتند از:
خودکشی خودگرایانه یا خودخواهانه؛ این نوع خودکشی زمانی اتفاق می افتد که رابطه ی فرد با جامعه ضعیف شود و فرد در حاشیه قرار بگیرد. در این هنگام فشارهای اجتماعی برفرد منقلب شده و از رفتار خود خارج شده و دست به خودکشی خودخواهانه می زد. این نوع خودکشی بیشتر در جوامع فردگرا (جوامع ای که فرد اصالت دارد) رخ می دهد.
خودکشی ناشی از نابسامانی (بی هنجاری یا آنومیک): این نوع خودکشی در جوامعی اتفاق می افتد که هنجارها و قوانین فرهنگی پذیرفته شده رعایت نمی شود و در جوامع، بی نظمی و نابسامانی فرهنگی مشاهده می شود.
خودکشی دگر خواهانه یا غیرخواهانه و یا ایثارگری: این نوع از خودکشی از نوع همبستگی و نیز وابستگی شدید فرد به هویت ملی و دینی است.
در واقع دور کیم اعتقاد دارد که در این نوع از خودکشی، فرد زندگی اش را فدای آن تصویری از خود می کند که در نظرش ارجمندتر از زندگی زیست شناختیش است (نیک گهر: 354) به هر حال می توان گفت که این نوع از خودکشی که به قصد ایجاد استحکام و ثبات جامعه و تحکیم پیوندهای آن صورت می گیرد، بیماری تلقی نمی گردد. واژه ی دور کیم برای این نوع خودکشی «خودکشی نوع پرستانه» است که آن را برای خودکشی «خودپرستانه» آورده است. یکپارچکی گروه¬ها، ادغام فرد با جامعه و احترام به ارزش های آن، علت اقدام به خودکشی دگرخواهانه است (گیدنز، 1363: 41).
خودکشی دگرخواهانه ی دورکیم نیز بر سه نوع قابل تقسیم است:
الف ) اجباری ب ) اختیاری یا ارادی ج) هوشمندانه
الف ) خودکشی اجباری: در این نوع از خودکشی، یک چیز لازم وظیفه و در حقیقت تحمیلی است که جامعه آن را تلقی می کند.
ب ) خودکشی اختیاری یا ارادی: در این نوع از خودکشی فرد از روی اختیار و اراده ی داوطلبانه از مرگ استقبال می¬کند. مثلاً در دروان دفاع مقدس نمونه ای فراوان از این نوع خودکشی (به تعبیری شهادت) رخ داده است.
ج ) خودکشی هوشمندانه: در این نوع از خودکشی مرگ به دست خود قابل تقدیر است.
در خودکشی هوشمندانه و زیرکانه، کناره گیری فرد از خود و چشمپوشی وی از حیات این دنیا، بدان دلیل است که جامعه و فرهنگ چنین عملی را شایان ستایش و قابل تمجید می داند (محسنی، 1367: 18).
از نظر دورکیم، خودکشی دگر خواهانه نه تنها علامت ضعف و کارکرد نامناسب سیستم اجتماعی یا فرد وابسته به آن نیست، بلکه گونه ای ایثار برای حمایت و حفاظت از اصول اخلاقی، ارزش ها و سیستم متبوع به شمار می رود.
با نگاهی جامعه شناختی به دروان دفاع مقدس می توان اذعان کرد که وحدت ملی و انسجام اسلامی، بسیاری از مردم را برای دفاع از کشور و ارزش های اسلامی با تأسی از مقتدای شهیدان حسین بن علی(ع) داوطلبانه و مشتاقانه به میدان نبرد کشاند. در بین این گروه ها، داوطلبان بسیجی که درجه ی همبستگی اجتماعی آنها با ارزش های اسلامی بیشتر بود، فداکاری بیشتری نشان دادند و در صف مقدم خطر حاضر شدند و به استقبال شهادت رفتند. به همین دلیل در وصایای همه ی شهدای انقلاب اسلامی، نه تنها یک بار بلکه چندین بار امام حسین(ع)، عاشورا، کربلا، اصحاب، یاران و فرزندان آن بزرگوار ذکر شده است.
«در یک نمونه ی آماری از وصیت نامه ی شهیدان که مورد تحقیق قرار گرفته است، 40 درصد استناد به امام حسین(ع) شده بود، یعنی در هر وصیت نامه به صورت میانگین حداقل چهار بار یا اسم امام حسین(ع) برده شده بود یا کربلا، یا عاشورا، یا حضرت زینب(س)، یا حضرت علی اکبر(ع) و یا حضرت ابوالفضل(ع) و اقتدا کردن و الگو قرار دادن آنها» (پیام انقلاب، ش 352، 15).
براین اساس بود که آنها برای رفتن به خط مقدم جبهه، حضور در عملیات، ایثار و از خودکذشتگی، رفتن به کمین و میدان مین، از یکدیگر سبقت می گرفتند (شاعری، 1381: 55-56).
در واقع می توان گفت ایرانیان در جریان جنگ با تکیه براصل ارزش های اسلامی و نیز داشتن هویتی واحد در برابر هجوم عراق ایستادند و به استقبال شهادت رفتند و وفاق اجتماعی را رقم زدند و از این طریق، مفاهیم ارزشی مثل ایثار، شهادت، مقاومت و دفاع ظهور پیدا کرد و خیل عظیم مردم ایران در جبهه ها حضور یافتند.

ارزیابی نهایی
همانطوری که در مباحث پیشین اشاره شد، توجیه الگوی دورکیم برای شهادت طلبی رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس بوده است. در این جا به یکی از ایراداتی که بر نظریه ی دورکیم وارد است و در شهادت طلبی رزمندگان قابل درک بود، به اختصار اشاره می کنیم:
دورکیم در نظریه ی خود تاکید زیادی برجمع دارد و به فرد و روحیات و شخصیت افراد کم توجه است. به عبارتی نادیده گرفتن شخصیت شهادت طلبان و انگیزه های درونی و شخصی آنان و نیز توجه به تبعیت محض شهادت طلبان از ارزش های اجتماعی که در شهادت طلبی دگرخواهانه یا ایثارگرایانه مطرح شد، از جمله مواردی است که از نقایص نظریه ی دورکیم به شمار می رود.
همچنین پوزیتویستها با الهام از دیدگاه دورکیم معتقدند که مطالعات جامعه شناسی دین و عناصر مرتبط به آن (از جمله شهادت طلبی) باید در حوزه ی مطالعه ی مسایل مقدس و نامقدس فرهنگی اجتماعی محدود بماند و آن را به مسایل ماوراء الطبیعی و الهی راهی نیست. قبول این موضوع به معنی عدم توجه به یافته های وحی و عدم استناد به آن در موضوع شهادت طلبی است. این دیدگاه تقلیل گرایانه، مشکل بسیاری از نظریه پردازان غربی است که خواهان شناخت و تبیین موضوع شهادت طلبی، بویژه در دوران دفاع مقدس هستند. از طرف دیگر اگر چه دورکیم کاملاً منکر ابعاد روانشناختی نیست، اما چون ریشه ی پدیده های اجتماعی را در محیط اجتماعی می جوید نه در نهاد و درون انسان ها، نظریه ی او از تفسیر بعد فردی شهادت طلبی که ما از آن به شهادت «خودانگیخته» تعبیر می کنیم، ناتوان است (شاعری، 1381: 58).

نتیجه گیری و جمع بندی:
همان طوری که در خلال صفحات این بررسی اشاره شد، شهادت و شهادت طلبی به عنوان بالاترین درجه ی ایثار قلمداد می شود و شهید کسی است که در راه جامعه کشته شود. از این رو برای همه ی مردم جهان نیز این فرهنگ از قداست خاصی برخوردار است. به طور معمول، میزان گرایش فرد در راه آرمان خواهی جامعه برای کشته شدن، فرهنگی را شکل می دهد که نسبت تعلق و دلبستگی به شاخص های ناسیونالیسم ملی و مذهبی را می رساند. در این مقاله کوشیده شده تا از طریق الگوی دورکیم با رویکردی جامعه شناختی، رابطه ی بین جنگ و فرهنگ ایثار و شهادت با نگاهی به هشت سال دفاع مقدس، میزان شهادت طلبی رزمندگان که به کرات اتفاق افتاده است تحلیل شود.
به نظر می آید آن چه که در تعریف از خودکشی در نظریه ی دورکیم وجود دارد، عدم توجه به دیدگاه دینی و مذهبی شهادت طلبی است؛ چرا که در دوران دفاع مقدس اوج همبستگی اجتماعی بین گروه های اجتماعی برای دفاع از نظام اسلامی و ارزش های انقلاب اسلامی چنان بالا بود که رزمندگان درباره ی چنین شهادتی با اشتیاق الهی سخن می گفتند.
به عبارتی در طی دوران دفاع مقدس عامل مهمی که در بروز شهادت طلبی رزمندگان اسلام تاثیر داشت، قیام امام حسین بود. تقویت اینگونه ارزش ها، جامعه را با واکنش های مثبتی که فاقد هرگونه احساسات قوم مدارانه است مواجه خواهد کرد و آن را در هاله ای از وفاق اجتماعی و اسلامی قرار خواهد داد که در دفاع از وطن و حفظ ارزش های اسلامی مفید خواهد بود و جامعه را از هر گونه تهدید و گزند و آسیب نگه می دارد.













منابع و مأخذ:
ابراهیمی منش، سید جلیل. جهت گیری استراتژیک به مصادیق ایثار و شهادت. (1384). خبرنامه ی شورای هماهنگی و نظارت بر امر ترویج فرهنگ ایثار و شهادت.
ادیبی سده، مهدی. جامعه شناسی جنگ و نیروهای نظامی. (1381). تهران: انتشارات سمت.
آزادبخت، مروت. جامعه شناسی جنگ. (1382). تهران: چاچخانه ارتش جمهوری اسلامی ایران.
الاصفهانی، الراغب. المفردات فی غرائب القرآن. (1418). بیروت: دارالمکتب الاسلامیه.
آگبرن و نیم کف. زمینه جامعه شناسی. (1380). ترجمه ی آریان پور، تهران: انتشارات دانشگاه.
بوتول، گاستون. جامعه شناسی جنگ (1376). تهران: نشر فرهنگ اسلامی.
پیام انقلاب. سال هجدهم، شماره 352.
جعفری، محمدتقی. ترجمه و تفسیر نهج البلاغه (1367). تهران: نشر فرهنگ اسلامی.
خدایار، دادخدا. عرفان شهادت (1382). تهران: نشر شاهد.
دهخدا، فرهنگ لغت.
روح الامینی، محمود. زمینه ی فرهنگی شناسی.(1377). تهران: انتشارات عطار.
شاعری، محمدحسن. جامعه شناسی شهادت طلبی و انگیزه ای شهیدان.(1381). تهران: نشر شاهد.
شیخ الاسلام، علی. راه و رسم منزل (شرح کتاب منازل السائرین خواجه عبدالله انصاری). (1379). تهران: مرکز نشر فرهنگی آیه.
صدر، سیدرضا. پیشوای شهیدان. (1355). قم: انتشارات 22 بهمن.
طبیبی، حشمت الله، مبانی جامعه شناسی و مردم شناسی. (1374). تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
عمید، فرهنگ فارس.
فرانکس، تامی. سرباز آمریکایی (خاطرات). [بی تا]. ترجمه ی مهدی عزیزی، تهران: انتشارات سیاست.



87/9/22
12:34 عصر

شهید را می توان

بدست مرتضی در دسته

 آب دریا را اگر نتوان کشید          هم به قدر تشنگی باید چشید

مگر نه این است که شهید در کالبد شهیدان معنی می شود پس بهترین تعریف را باید در خود شهیدان جستجو کرد:ادامه مطلب...

87/9/22
12:34 عصر

آسیبشناسی شیوههای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت

بدست مرتضی در دسته

عنوان : آسیب‌شناسی شیوه‌های ترویج فرهنگ ایثار و شهادت
ادامه مطلب...

87/9/22
12:26 عصر

خلا صه ازموعظه دینی قبل از نماز جمعه مسجد جامع اویس قرنی (رح) پا

بدست مرتضی در دسته

بسم الله الرحمن الرحیم

خلا صه ازموعظه دینی قبل از نماز جمعه مسجد جامع اویس قرنی (رح) پانزدهم شعبان1427 برابر به هفدهم سنبله 1385

شهدت چیست؟وشهید کیست؟

 

الحمد لله، الذی أرسل رسوله بالهدى ودین الحق لیظهره على الدین کله ولو کره المشرکون. واشهد ألا اله إلا الله وحده لا شریک له یعلم ما کان وما یکون. وما تسرون وما تعلنون. واشهد أن محمدا عبده ورسوله الصادق المأمون، صلى الله علیه وعلى آله وأصحابه الذین کانوا یهدون بالحق وبه یعدلون. وسلم تسلیما کثیرا إلى ییبعثون.أیها المسلمون: یقول الله عز وجل فی کتاب العزیز: سبحانه وتعالى« وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ قُتِلُواْ فِی سَبِیلِ اللّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْیَاء عِندَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُونَ فَرِحِینَ بِمَا آتَاهُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ وَیَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِینَ لَمْ یَلْحَقُواْ بِهِم مِّنْ خَلْفِهِمْ أَلاَّ خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلاَ هُمْ یَحْزَنُونَ  » وقا ل رسول الله صلی الله علیه وسلم  ((ما من احد من اهل الجنةیسره ان یرجع الی الدنیاغیر الشهید فانه یحب ان یر جع الی یقول حتی اقتل عشر مرات فی سبیل الله بما یری ممااعطاه الله  من الکرامة))رواه ترمذی

 خواهران وبرادران عزیز خوى وشمارا توصیه به تقوی الهی می نمایم

خدرا نهایت سپاس گذاریم که درین روز جمعه متبرک وروز نیمه شعبان  توفیق اجتماع مان را در خانه خوداعطا فرمود وازوی می خواهم برآنچه گفته آید بر من وشما توفیق عمل را نیز اعطا فرماید . امروز تا وقت ندای جمعه چون در هفته شهید قرار داریم پیرامون شهادت چیست وشهید کیست مطالبی تذکرا یادآوری می نمایم تا باشد روحانیت شهدای عزیزمان ازما راضی بگردد.وبار دیگر با روح شان برای بکرسی نشاندن آرمان شان تجدید میثاق نموده باشیم . در آیات متبرکه که تلاوت شد الله بزرگ می فرماید : (کسانی که در راه خدا کشته می شوند مرده مپندار،بلکه زنده اند ونزد پروردگار شان به ایشان روزی می دهند.از فضیلتی که خدا نصیب شان نموده است شادمان اند وبه آنهاییکه در پی شان اند وهنوز به آنها نپیوستند بشارت می دهند که بیمی برآنها نیست واندوهگین نشوند .) ودر حدیث خوانده شده بروایت امام ترمذی (رح) رسول کریم صلی الله علیه وسلم می فرمایند :(هیچ یک از اهل بهشت نیست که آرزوی بازگشت به دنیا را نماید غیر از شهید وشهید دوست دارد که باز کردانیده شود تا اینکه ده مرتبه در راه خدا کشته شود بعلت فضیلت ها وکرامت های که در بهشت خدا بر خود مشاهده می نماید .) لذا شها دت عبارت است  ازینکه انسان مسلمان بری رضای خدا واعلای کلمة الله برزمد تا اینکه شهید شود. وشأن نزول آیه تلاوت شده نیز در باره کسانی است  که در غزوه احد درراه خدا جان داده وبرای دفاع ازخدا ورسولش در مقابل مشرکین آن زمان مکه رزمیدند وجان به جان آفرین تسلیم نمودند  ورسو ل کریم صل الله علیه وسلم در شأن چنین شهدائ که برای اعلاء کلمة الله جان می دهند در حدیثی که امام ترمذی روایت می نماید می فرمایند: ( لشهید عند الله  ست خصال )  بری شهید در نزد خدا شش ویژگی است 1-( یغفر له فی اول دفعة) در اولی لحظه شهادت مورد عفو قرار می گیرد.2- (یری مقعده من الجنة) جایگاه خد را در بهشت می بیند.3-( یجار من عذاب القبر ویأمن من فزع الاکبر ) از عذاب قبر  در امان بوده ودر میدان محشر با آرامش وامنیت است و در جای دیگر می فرمایند (وکفی ببارقة السیوف فوق رأسه فتنة) در مقابل فتنه قبر کفایت می کند چکا کک های شمشیر ها  ) وامروز صدای دلخراش بم ها وسلاحهای مدر ن بحق  کفایت کنده است بر شهدای عزیز امت اسلامی که از عذاب قبر در امان باشند.4-(ویوضع علی رأسه تاج الوقار الیاقو تة منها خیر من الدنیا ومافیها ) بر سر شهید تاج وقار گذاشته میشود که یک یا قوت آن از دنیا وما فیها برتر وباارزشتر است.5-(ویزوج اثنتین وسبعین زوجة من حور العین ) وبرای شهید دربهشت هفتاد دو حور بهشتی به ازدواج داده میشود6-( ویشفع فی سبعین من اقاربه)وبه هفتاد نفر گنه کار اقارب خود شفاعت می نماید .

ودر حدیثی که امام مسلم روایت می نماید می فرمایند: (القتل فی سبیل الله یکفر کل شیئ الا الد ین) گشته شدن در راه خدا همه گناهان انسان را محو می کند مگر دین وحقق مردم را یا به عبارت دیگر شهادت در راه خدا وسیله عفو حقوق الله می شود وخدا حقوق وقرض های بند گان خودرا بر شهید نمی بخشد . بلکه ملزم به ادای آن است. ودر حدیث دیگری آمده است که خون شهید بوی عطر می دهد.

وشهید گیست؟خداوند بزرگ در سوره مبارکه الصف آیات 10-12 میفرماید:

(( یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آَمَنُوا هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنجِیکُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِیمٍ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِکُمْ وَأَنفُسِکُمْ ذَلِکُمْ خَیْرٌ لَّکُمْ إِن کُنتُمْ تَعْلَمُونَ یَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَیُدْخِلْکُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ وَمَسَاکِنَ طَیِّبَةً فِی جَنَّاتِ عَدْنٍ ذَلِکَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ )) ای کسانیکه ایمان آورده اید ، آیا شمارا بر تجارتیکه از عذاب دردآور رهایتان میدهد راه بنمایم؟به خداوپیامبرش ایمان بیاورید، ودرراه خدا با مال وجان خویش جهاد کنید واین برای شما بهتر است اگر داناباشید.گناهان شمارا می آمرزد وبه بهشتهای که در درونش نهر ها جاری است ونیز خانه های خوش وپاگیزه در بهشتهای داخل می کند واین پیروزی بزرگی است.ورسول الله صلی الله علیه وسلم بنا بروایت دارمی میفرمایند: ((القتلی ثلاثة !- مؤمن جاهد بنفسه وماله فی سبیل الله فإذالقی العدو قاتل حتی یقتل  فذالک الشهید الممتحن فی خیمة الله تحت عرشه لا یفضله النبیون الا بدرجة نبوة.  2- ومؤمن خلط عملا صالحا وآخر سیئا جاهد بنفسه وماله فاذا لقی العدو وقاتل حتی یقتل محت ذنوبه وخطایاه ان السیف محاء للخطیا وادخل منای ابواب الجنة شاء.  3- ومنافق جاهد بنفسه وماله فاذا لقی العدو وقاتل حتب یقتل فذالک فی النار ، ان السیف لا یمحو النفاق . یعنی افرادی که کشته می شوند به سه گروه تقسیم می شوند : 1- مؤمنی که بنفس  ومال خود در راه خدا است ووقتی به دشمن روبرو شود میرزمد تا کشته شود پس آن شهید کامیاب وموفق در امتحان الهی بوده  ودر خیمه خدا (بلا کیف)وزیر عرش او قرار دارد وانبیاء الهی فقط بیک در جه نبوت بر وی فضیلت دارند . 2-  ومؤمنی که عمل صالح وسیئه را باهم مخلوط نموده ونفس  ومال خود در راه خدا می رود وقتی به دشمن میرسد میرزمد تا کشته شود .گناهان آن عفو می شود زیرا شمیر( ضربت شمشیر شهید شدن) ازبین برنده گناهان است واز هر در وازه بهشت که بخواهد وارد بهشت می شود. 3- ومنافقی است که باجان ومال خویش جهاد میکند  وقتی با دشمن روبرو می شود جنگ می نماید تا اینکه گشته شود پس آن در جهنم است .زیرا شمشیر نفاق وکفر را از بین برده نمی تواند. از آیه وحدیث متبرکه دانسته که شهید کسی که در راه خدا به رضای خدا وبا ایمان به خدا ورسولش مبارزه نموده تا شهید شده  وکرامت وفضیلت را در یا فته است  وحتی چنین شهیدی را خاک هم ازبین برده نمیتواند ازینکه بعضی از شهداء از بین می روند علما ء می فرماین که خاک وسیله ازبین بردن شان نیست بلکه عنا صر دیگر موجود درزمین اند که وجود آنرا به اصطلا ح می خورند.لذا بعد ازینکه شهید وشهادت به ما معرفی گردی  لازم است که وظیفه خود را در مقابل این واژه مقد س و واژه مقدس جهاد بدانیم زیرا خدا وند بزرگ جل جلاله به امت اسلامی دستور می دهد که با تمام نیرو توان آماده مقابله با دشمن باشند ورسول الله می فرمایند کسی که بمیرد ودر زندگی خود بفکر جهاد ومبارزه در راه خدا نباشد  در شعبه از نفاق مرده است  وقتی  کلمه مسلمین وجهاد را در قرآن مقایسه نماییم می بینیم که هرکدام چهل ویک بار تکرار گردیند که دلیل است بر اینکه زندگی مسلمان مساوی به جهاد است یعنی زندگی بر فرد مؤمن بدون جهاد معنی ندارد  ودر فضیلت مجاهد حدیثی داریم که امام بیهقی در شعب ایمان روایت می نمایدروز ی در زمان رسول کریم شخصی وفات یافت ورسو ل الله می خواستند بروی نماز جنازه بخوا نند  حضرت عمر به دلیل اینکه این شخص فاجر بوده مانع گردید . رسول الله صلی الله علیه وسلم از مردم از عملش پرسیدند .جواب شنیدند که روزی در راه خدا این شخص پهرداری نموده  رسولخدا بروی نماز جنازه خواندند وبرقبر وی خاک انداختند وفرمودند که دیگران بر دوزخی بودن تو شهادت میدهند اما من بواسطه شرکت تو درجهاد شهادت بر بهشتی بودنت را می دهم. لذا وظیفه داریم که قدر ومنزلت مجاهد وشهید را بدانیم  زیر تأثیر تبلیغات بیگانگان نرویم زیرا دشمن همیشه کوشیده روی مطلبی انتقاد نماید وزشت جلوه دهد که اسلام برآن تأکید نموده است بهر مرد وزن مؤمن است که به ارزشهای دینی واسلامی  خود متوجه بوده وآنرا باجان ومال خود حفظ نما ید. ووظیفه در قبال خانواده های معظم شهدای جهاد فراموش ننماییم  زیرا دولت افغانستان بدان توانمندی نیست  که به مشکلات این عزیزان رسیدگی نماید وبادوصد ویا سه صد افغانی که به فامیل شهید می دهد کرایه رفت وآمد فامیل شهید به بدنبال معاش آن هم نمی شود  زیرا منابع تمویل کننده هما نطوریکه مستحضر هستید حاضر به کمک به خانواده های شاهد نیستند تا این ارزش ازدست برود  ولی کور خواند اند ومتوجه نیستند که امت اسلامی به انها قدر ومنزلتی را روا دارند .ومن پیشنهاد می نمایم که هر که آنچه توان مالی دارد ویا بیان دارد درین امر مهم صرف نماید وهر فامیل برای شهید فامیل وقبیله خود صندوق خیریه را آمده نماید که به همین صورت مشکل فامیل های معظم شهداء حل گردد.  شهدای معظم ما کسانی بودند که بعضی همچو حمزه سید الشهداءعم رسول الله  در راه خدا تکه وپاره شدند وبعضی همچو مصعب ابن عمیر جوان خوش پوش شهر مکه که دروقت شهاد ت کفنی داشت که سرش را می پوشیدن پایش واگر پایش را می پوشیدندسرش لوچ می مانند بدون کفن دفن شدند  وکسانی که همچو طلحه که دستش در غزوه برای رسول الله سپر قرار داده بود وشل گردید  اعضای بدن خود را برای دین رسول الله از دست دادند و اگرعاصم و زیدبن دثنه در مکه معظمه بدار آویخته می شوند  هزاران امت رسو ل الله داریم که زنده بکور شدند وبدار آویخته شدند.  در حالیکه به روحانیت معظم شهداء درود می فر ستم وهفته شهید برهمه شما به ویژه به خانواده های معظم شان وبر سنگرداران جهاد تبریک وتهنیت می گویم از الله پاک می خواهم  که بر ما توفیق دهد اهداف شهدای خود را فراموش نفر مایییم  وتا از شفاعت شان بی نصیب نگردیم.     

أسأل الله أن یثبِّتنی وإیاکم على صراطه المستقیم، وأن لا یزیغ قلوبنا بعد إذ هدانا، وأن یحیِیَنا مسلمین ویمیتَنا مسلمین ویلحِقَنا بالصالحین، غیرَ خزایا ولا مفتونین، إنّه أرحمُ الراحمین وأکرم الأکرمین.اللهم اجعل خیر اعمارنا اواخرها وخیر اعمالنا خواتیمها وخیر ایامنا یوما نلقیک فیه .اللّهمّ صلِّ وسلِّم وبارک على عبدِک ورسولِک محمّد، وارضَ اللهم عن خلفائه الراشدین الأئمّة المهدیین: أبی بکر وعمرَ وعثمان وعلیّ وعن سائر أصحاب نبیّک أجمعین، وعن التابعین وتابعِیهم بإحسانٍ إلى یوم الدین، وعنا معهم بعفوِک وکرمِک وجودک وإحسانِک یا أرحمَ الراحمین.

اللّهمّ أعزَّ الإسلام والمسلمین، وأذلَّ الشرک والمشرکین، ودمِّر أعداء الدین، وانصُر عبادَک الموحّدین... .أسأَل الله أن یوفِّقَنی وإیاکم لما یحبّه ویرضاه، وأن یتقبّلَ منا ومنکم صالح أعمالنا، وأن یجعلَنا فی هذا الیومِ ممّن یستجاب دعاؤُه، إنه على کلِّ شیء قدیر.

بَارک الله لی ولکم فی القرآنِ العظیم، ونفَعنی وإیّاکم بما فیهِ مِنَ الآیاتِ والذِّکر الحکِیم، أقول قَولی هَذَا، وأستغفِر الله العظیمَ لی ولکم ولسائر المسلمین من کلِّ ذنبٍ، فاستغفِروه وتوبوا إلیه، إنه هو الغفور الرحیم.

 

 

 


<   <<   6   7      >